Ekollon kommer från trädsläktet ek som består av omkring 400 arter av träd.
Ekarna kan bli över tusen år gamla och de största stammarna blir 12 meter i omkrets.
Frukterna från ekar kommer i form av nötter och kallas ekollon.
Innan en ek bär frukt, d.v.s. ekollon, måste eken blivit 40 år eller mer.
Eftersom det finns så många olika varianter på ek så varierar även ekollonen i storlek.
De minsta ekollonen är omkring 1 cm lång men det finns även ekollon som kan bli ända upp till 6 cm.
Ekollonen skiljer sig ganska mycket från andra nötter eftersom ekollonen innehåller mycket kolhydrater och förhållandevis lite fett. Energiinnehållet i ekollonen är därför bar omkring 60% jämfört med de flesta andra matnötter.
Fakta | Information |
---|---|
Namn | Ekollon |
Typ | Nöt |
Engelska | Acorns eller oak nut |
Växtens namn | Quercus (släktnamn) |
Växtens höjd | 6-12 meter |
Nötens vikt | 1-60 g/ekollon |
Energi | 1619 kJ per 100 g |
Ursprung | Fler världsdelar |
Protein | 6% |
Kolhydrater | 41% |
Fett totalt | 24% |
Mättat | 3% |
Enkelomättat | 15% |
Fleromättat | 6% |
Omega 3 | 0% |
Omega 6 | 6% |
Vitamin B1 | 10% av RDI |
Vitamin B2 | 10% av RDI |
Vitamin B3 | 12% av RDI |
Vitamin B6 | 41% av RDI |
Vitamin E | 0% av RDI |
Fosfor | 11% av RDI |
Järn | 6% av RDI |
Kalcium | 4% av RDI |
Kalium | 11% av RDI |
Koppar | 41% av RDI |
Magnesium | 17% av RDI |
Mangan | 64% av RDI |
Selen | 0% av RDI |
Zink | 5% av RDI |
RDI = Procent av rekommenderat intag om en vuxen äter 100 gram av ekollonen.
Ek som växer vilt kan alltid bära ekollon.
Ifall en ek är planterar i inlandet norr om Dalälven kan det inte bli några ekollon på eken.
Ekollon innehåller tannin vilket är ett ämne som är giftig, och kan till och med vara dödligt, för hundar.
Därför ska ni se till att hundarna inte får i sig ekollon och om ni har en ek på tomten bör ni plocka upp alla ekollon ni ser.
Eftersom det finns så många olika ekar i världen kan ekollonen varaier mycket i storlek från något gram upp till 20 gram.
Här hitta du massor med fakta om ekollonen och bra länkar till sidor som handlar om ekollonet.
Alla ekollon är beska eftersom de innehåller mycket garvsyra.
Omogna ekollon innehåller inte lika mycket syra men är ända beska.
För att kunna äta ekollonen måste de rostas eller kokas först.
Processade ekollon kan ätas direkt, användas i bröd, till kakor eller som ersättning till kaffe.
Nedan kan du läsa massor med nyttig information om nötter av alla sorter men även om fröer och hårda frukter.